Schipperskoor “ De Doorsluizers ”

Historie/Oprichting

Aansluitend aan een Algemene ledenvergadering (in 2001) van “Watersportvereniging Sluis 1” werd het Schipperskoor “ Regt so die gaat ” uitgenodigd voor ’n optreden. Dit optreden werd als zeer leuk, succesvol en gezellig ervaren. Deze interessante gebeurtenis vormde uiteindelijk de basis voor de oprichting van een eigen schipperskoor.

Op 15 januari 2002 werd het schipperskoor met de naam “De Doorsluizers” opgericht, bestaande uit een 25-tal heren. Vanaf die datum worden (van september t/m mei) wekelijks op dinsdag de repetities gehouden in ons prachtige clubhuis “De Sluiswachter” met uitzicht op de jachthaven.

Het koor heeft een prachtig repertoire samengesteld, bestaande uit een aantal zeer mooie shanty-liederen in de Nederlandse- Duitse- en Engelse taal. Naast de diverse optredens, bij verpleeg- en verzorgingshuizen, havenfeesten en vlaggetjesdagen,
is ook een CD met 11 liederen gemaakt.

In 2013 liep het leden aantal fors terug en werd besloten tot het samenstellen van een gemend schipperskoor. In november 2013 ging het gemengde koor, onder leiding van een nieuwe dirigent, Erik van der Vorst, van start.  Erik verzorgt zelf op een keyboard de begeleiding, naar keuze als piano of als accordeon. Daarnaast begeleidt Jan van der Put een gedeelte van het repertoire op gitaar.

Het koor bestaat uit sopranen, alten, tenoren, baritons en bassen. Er wordt zowel staand als zittend gezongen, één- en meerstemmig, en zelfs canons worden geoefend.
(Een canon is in de muziek de strengste vorm van een meerstemmige compositie, waarin de stemmen elkaar in de tijd verschoven imiteren. De imitaties hoeven niet letterlijk een herhaling te zijn van de leidende stem. Zij kunnen van de leidende stem verschillen in onder andere toonhoogte, toonsoort en ritme. Een overbekende canon is het lied "Vader Jacob". Een beroemde canon in de klassieke muziek is de "Canon" van Johann Pachelbel. De liedvorm wordt ook kettingzang genoemd. Dit allemaal volgens Wikipedia).

Nieuwe leden

Iedereen, die graag wil zingen, is van harte welkom! Ook mensen, die zichzelf op dit gebied niet hoog inschatten, zijn zeer welkom om de repetitie een keer vrijblijvend bij te wonen. Onze dirigent, is er snel achter of die inschatting juist is. En dan heb je tenminste een objectief en deskundig oordeel. Volgens hem is, statistisch gezien, slechts 1 van de 100 mensen niet in staat om een  noot te zingen. In heel WSV Sluis 1 zijn dat er dus maar 2 1/2. De kans dat jij daar bij bent is dus heel klein.
Tot dinsdag dan maar (van september t/m mei). We beginnen om 20.00 u.

Voorzitter: Tjeerd van Aperen 0162-427695 vanaperen@casema.nl
Penningmeester: Joop van Wijk 0162-464787 vanwijk.avo@hetnet.nl
PR/Secretariaat:  Marja de Rooij 06-19176005 doorsluizers@gmail.com

Info en boekingen klik hier