nl   Logo   nbr  
vrouwegeertruida


Erik van der Vorst, 10 jaar dirigent bij De Doorsluizers

link naar top

Pinksteren 2023 optreden Leurse Havenfeesten

link naar top

Leurse Havenfeesten Pinksteren 2023 was heerlijk zonnig en het was dan ook een enorme drukte langs de waterkant.
Een 4-tal shantykoren mochten de muzikale omlijsting op de zaterdag verzorgen.
Ieder koor had één binnen en één buiten optreden.
Het publiek genoot en de koorleden vonden het weer voor herhaling vatbaar.

            


Kerstoptreden 2022 Arendshof Oosterhout

link naar top

November 2022 optreden in Gilze

link naar top

Na een lange corona-periode zonder optredens mocht Schipperskoor De Doorsluizers weer een gezellige middag verzorgen bij verzorgingshuis Sint Franciscus in Gilze.
De bewoners konden veel liedjes meezingen en in ieder geval meedeinen op de muziek.
Zij hebben genoten en de koorleden niet minder.
Wat was het weer fijn om dit te kunnen doen.

            


Fotoshoot 2022

link naar top

De mannen van Schipperskoor De Doorsluizers hebben de Bretonse kiel ingeruild voor moderne overhemden.
Daarnaast heeft het koor helaas afscheid moeten nemen van enkele leden, maar hebben we gelukkig ook nieuwe leden mogen verwelkomen.
Allerlei redenen dus om het koor opnieuw in beeld te brengen.
Op een mooie zonnige avond hebben we in onze haven een fotoshoot gehouden. We zijn trots op het resultaat van de promotiefoto's van deze supergezellige club.

loopbrug1            loopbrug2

Het complete koor op de loopbrug naar steiger 3 en nogmaals op 5/6

dames            heren

Sopranen en Alten

Tenoren en Bassen
Schipperskoor de Doorsluizers - Historie/Oprichting

link naar top

Aansluitend aan een Algemene ledenvergadering (in 2001) van “Watersportvereniging Sluis 1” werd het Schipperskoor “ Regt so die gaat ” uitgenodigd voor ’n optreden. Dit optreden werd als zeer leuk, succesvol en gezellig ervaren. Deze interessante gebeurtenis vormde uiteindelijk de basis voor de oprichting van een eigen schipperskoor.

Op 15 januari 2002 werd het schipperskoor met de naam “De Doorsluizers” opgericht, bestaande uit een 25-tal heren. Vanaf die datum worden (van september t/m mei) wekelijks op dinsdag de repetities gehouden in ons prachtige clubhuis “De Sluiswachter” met uitzicht op de jachthaven.

Het koor heeft een prachtig repertoire samengesteld, bestaande uit een aantal zeer mooie shanty-liederen in de Nederlandse- Duitse- en Engelse taal. Naast de diverse optredens, bij verpleeg- en verzorgingshuizen, havenfeesten en vlaggetjesdagen, is ook een CD met 11 liederen gemaakt.

In 2013 liep het leden aantal fors terug en werd besloten tot het samenstellen van een gemend schipperskoor. In november 2013 ging het gemengde koor, onder leiding van een nieuwe dirigent, Erik van der Vorst, van start. Erik verzorgt zelf op een keyboard de begeleiding, naar keuze als piano of als accordeon. Daarnaast begeleidt Jan van der Put een gedeelte van het repertoire op gitaar.

Het koor bestaat uit sopranen, alten, tenoren, baritons en bassen. Er wordt zowel staand als zittend gezongen, één- en meerstemmig, en zelfs canons worden geoefend.

(Een canon is in de muziek de strengste vorm van een meerstemmige compositie, waarin de stemmen elkaar in de tijd verschoven imiteren. De imitaties hoeven niet letterlijk een herhaling te zijn van de leidende stem. Zij kunnen van de leidende stem verschillen in onder andere toonhoogte, toonsoort en ritme. Een overbekende canon is het lied "Vader Jacob". Een beroemde canon in de klassieke muziek is de "Canon" van Johann Pachelbel. De liedvorm wordt ook kettingzang genoemd. Dit allemaal volgens Wikipedia).

Nieuwe leden

Iedereen, die graag wil zingen, is van harte welkom! Ook mensen, die zichzelf op dit gebied niet hoog inschatten, zijn zeer welkom om de repetitie een keer vrijblijvend bij te wonen. Onze dirigent, is er snel achter of die inschatting juist is. En dan heb je tenminste een objectief en deskundig oordeel. Volgens hem is, statistisch gezien, slechts 1 van de 100 mensen niet in staat om een noot te zingen. In heel WSV Sluis 1 zijn dat er dus maar 2 1/2. De kans dat jij daar bij bent is dus heel klein.

Tot dinsdag dan maar (van september t/m mei). We beginnen om 20.00 u.

Bestuur van de duursluizers bestaat uit:Informatie en boekingen

link naar top

De Doorsluizers kunnen optreden op bij diverse activiteiten en evenementen. Belangstelling!

Mail dan naar doorsluizers@gmail.com voor meer informatie en boekingen.


Optreden Dongen

link naar top

Optreden september

De opening van het “koorseizoen” begon met een goed gevulde agenda voor de eerste maand. Na de eerste repetitie op dinsdag 4 september stond op woensdag 12 september al een optreden gepland bij ’t Volderke in Dongen. Een vakantielocatie voor groepen. In dit geval een zestal dementerende ouderen uit Heemstede met hun begeleiders. Zij hadden diverse activiteiten die week op het programma staan, waaronder een optreden van De Doorsluizers. En eerlijk gezegd, ondanks de kleine groep, was het een fantastisch vermaak. Met name de Nederlandstalige meezingnummers waren op het repertoire gezet. En er werd door menigeen dan ook uit volle borst meegezongen en op de muziek gedeind.Ton van de Riet, jawel ook op zijn verjaardag van de partij, werd met een luid “Lang zal hij leven” uitbundig toegezongen. Dit optreden was zo ontzettend leuk om te doen, dat we met een voldaan gevoel hiermee een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke doelen.

Optreden sluitingsweekend

Optreden

Het tweede optreden was tijdens het sluitingsweekend op onze eigen haven. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de weergoden ons gunstig gezind waren en we alle optredens in de buitenlucht konden doen, was nu “De Sluiswachter” het decor. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Samen met Shantykoor “t Stick uit Hedel, Het Mades Meezingkoor en kinderkoor Tinter werd het een hele gezellige middag. Het waren urenvol vrolijke muziek waarbij het Kleine café, zowel letterlijk als figuurlijk, gezamenlijk werd afgesloten.
Overigens mag ook worden vermeld, dat de zaterdagavond ook een feestje uit de top 10 van WSV Sluis 1 was. Een superheerlijke maaltijd, gevolgd door de klanken van Double Sound en het gastoptreden van Vinzzent, waren de ingrediënten om deze avond onvergetelijk te maken.

Optreden KOM Oosterhout

Optreden

En tot slot werd de septembermaand afgesloten met het dit jaar zeer groots opgezette evenement KOM in de binnenstad van Oosterhout.
50 koren gaven hun beste kunne weer op 12 verschillende podia in de stad. De zon scheen uitbundig en de terrasjes waren overvol. Een sfeer dus waarvan een organisatie, de deelnemers en het publiek alleen maar van kan smullen.

 

Marja de Rooij, september 2018
Zeemansliederen in Stadstuin de Schelp

In Stadstuin de Schelp, gelegen aan de Sint Janstraat te Oosterhout, treden gedurende de zomerperiode op zondagmiddag diverse koren op. Op zondag 28 augustus werd de muzikale middag afwisselend ingevuld door Recht zo die Gaat uit Raamsdonksveer en Schipperskoor De Doorsluizers.

Een geweldige ambiance (duim omhoog voor de organisatie,  een goed publiek, heerlijk weer,  een frisse versnapering en van beide koren een prima programma, zorgden voor vele een grandioze middag.

Recht zo die Gaat brachten nummers ten gehore zoals The Rosabelle, De verzonken stad, Sailing Home, Het lied van de haven, Rio de Janeiro en The Rose of Mooncoin.

De Doorsluizers zongen zowel luisterliedjes als bekende meezingers. Dit laatste werd door het publiek enorm gewaardeerd, daar door een aantal aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.

Als afsluiter was er een gezamenlijk optreden van beide koren. Het kleine café aan de haven galmde aardig door de binnenstad, met 2 koren en een fantastisch publiek.

Deze gezellige en zonnige middag was zeker voor herhaling vatbaar, dus mogelijk doen we het volgende zomer nog een keer over. En leden van WSV Sluis1 zijn hierbij van harte welkom als koorlid, maar ook als luisteraars.

Marja de Rooij
PR Coördinator/Secretaris