nl   Logo   nbr  
haven1Passanten informatie

link naar top

OOSTERHOUT (2024)

U bent van harte welkom in de verenigingsjachthaven "Sluis I" en de vrijwilligers van de vereniging doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. De haven ligt goed beschut en het terrein is voorzien van cameratoezicht.

Ligplaatsen zijn beschikbaar als de leden zelf voor korte of langere tijd aan het varen zijn en als uw schip binnen de toegestane maten valt, maximaal 17,5 meter lang en maximaal 5 meter breed. Het tarief is € 1,40 per strekkende meter. De toeristenbelasting bedraagt € 1,25 p.p. Als u afmeert op de aanmeldsteiger (bij binnenlopen haven aan stuurboord houden), krijgt u van de havenmeester een ligplaats toegewezen. U kunt ook tevoren even bellen; 0162-426394.

Nadat u op aanwijzing van de havenmeester uw box hebt ingenomen krijgt u, bij het inschrijven in het havenkantoor, een toegangscode voor de kleine toegangspoort en de sanitaire ruimte.

Op de steigers 2 t/m 6 staan muntautomaten à € 1,00 per 1kWh deze zijn 16 A gezekerd. Daar kan door u stroom worden afgenomen.

Voorzieningen

De vereniging beschikt over een mooi clubgebouw waar een automaat is waar tegen schappelijke prijzen koffie, thee, bier en fris te verkrijgen is. Een groep van vrijwilligers maakt volgens een vast rooster periodiek de douches en toiletten schoon. De douches zijn te gebruiken met munten van € 0,50. Ook is er een bescheiden bibliotheek en een wasmachine in het clubgebouw.
ln het havenkantoor bevindt zich een rek met toeristische informatie, niet alleen van Oosterhout, maar ook van de wijde omgeving.

Op het haventerrein van de jachthaven staat een vuilcontainer. Deze mag uitsluitend worden gebruikt voor het deponeren van uw huisvuil. Eveneens bevinden zich op het haventerrein containers en/of bakken voor diverse kleuren glas, petflessen en voor blik. Alle andere stoffen, welke in strijd zijn met de geldende milieuwetgeving, mogen niet in één van deze containers gestort worden. Wel is er in de directe nabijheid van de haven een gemeentelijke milieustraat.
In overleg met de havenmeester kunt u uw klein chemisch afval in de daarvoor bestemde container deponeren. Hieraan is per portie een bedrag van € 3,= verbonden.

Om gebruikte kunnen maken van de vuilwaterpompvoorziening dient u voor een lediging de havenmeester te raadplegen en eveneens een bedrag van € 3,= te betalen.

De Watersportvereniging beschikt over Wifi. Bij de havenmeester kunt u de inlogcode krijgen. In het verenigingsgebouw kunt u gratis gebruikmaken van de daar op het internet aangesloten computer.

In het halletje voor de sanitaire voorzieningen hangt een AED-defibrillator.

BOODSCHAPPEN

Het centrum van Oosterhout bevindt zich op loopafstand van de haven (ongeveer 10 min). Na de toegangspoort gaat u linksaf, aan het eind van deze weg gaat u weer linksaf en vervolgt u deze weg. Aan het einde van deze weg, waar u bij de verkeerslichten dient over te steken, begint het centrum. Op vrijdagavond is er in Oosterhout een koopavond. De weekmarkt is op zaterdag op de Markt van 08:30 - 16:00 uur. Het grote overdekte winkelcentrum "Arendshof" met vele winkels vindt u in het centrum.

UIT ETEN

Oosterhout is een bourgondische stad, dit zal u bij een bezoek niet ontgaan. Restaurants, eetcafés, bistro’s, luxe restaurants, in- en uitheemse keuken: u vindt het er allemaal.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Oosterhout beschikt over een historisch stadshart met oude straatjes en monumentale panden. De Markt wordt beheerst door de enorme St. Jansbasiliek, op beperkte tijden kan de toren beklommen worden. De "Slotjes" (voormalige kasteeltjes) vindt u aan de rand van het stadspark.

Museum Oud-Oosterhout is een openluchtmuseum. Het museum is begin jaren negentig gecreëerd en opgericht door de lokale architect Frans van der Leeuw, die ook het binnenhofje bouwde in het centrum van Oosterhout. Het museum kent een: Miniatuurmuseum, waar 270 miniaturen van Oosterhoutse woonhuizen, boerderijen, fabrieken en andere gebouwen uit rond 1900 te zien zijn, Binnen het museum zijn enkele compleet ingerichte kamers, waaronder een woonkamer, een authentieke drukkerij, een burgemeesterskamer en zelfs een compleet schooltje en een Vlaamse schuur met demonstraties van oude ambachten. Er zijn diverse kinderactiviteiten en Oudhollandse spelen. Ook is er een expositieruimte.Het Speelgoed- en Carnavalsmuseum 'Op Stelten', ook wel Speelgoedmuseum Oosterhout genoemd, is een museum aan Zandheuvel 51 in Oosterhout. Het museum is ontstaan uit een particuliere verzameling. Na vertrek van de Zusters Franciscanessen in 1982 werd het gevestigd in het Sint-Antoniusklooster. Na 2008 verhuisde het naar de huidige locatie: de oude basisschool De Touwbaan, eerder De Zandheuvel geheten. Naast de oorspronkelijke verzameling van het Speelgoedmuseum 'Op Stelten' is in het museum sinds 2008 ook de verzameling van het voormalige Poppen- en Speelgoedmuseum van Tilburg en het Kaaiendonks Carnavalsmuseum ondergebracht. Het museum bevat een verzameling speelgoed, zoals poppen, poppenhuizen, spelletjes, stokpaarden, meccanodozen, speelgoedautootjes en dergelijke. Er is ook een verzameling optisch speelgoed, waaronder toverlantaarns. Daarnaast is er een collectie carnavalsattributen.

Bij binnenkomst van het Bakkerijmuseum ruikt het al lekker en dat is niet voor niets, want de bakker demonstreert dagelijks in de ambachtelijke bakkerij. Deze demonstraties zijn gedurende de openingstijden doorlopend en gratis te bezoeken. Er vinden dagelijks koek-, marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Technieken die veelal nergens anders meer in Nederland te zien zijn. Het water loopt je tijdens een bezoek in de mond, vandaar dat zij ook al bijna veertig jaar de titel het ‘lekkerste museum van Nederland’ met trots dragen! Het museum is al 3x gekozen tot leukste kinder- & familiemuseum van Nederland!Aan de oostkant van de stad ligt “De Heilige Driehoek”, waar de drie kloosters St. Catharinadal, de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Paulusabdij bijeen liggen. Bij de VVV (Torenstraat 8) zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar.Boswachterij Dorst is de naam van een uitgestrekt bosgebied dat zich bevindt tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Het meet 1.117 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het gebied bestaat voornamelijk uit grove dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als Seterse Heide. Omstreeks 1850 werd veel bos weer gekapt, omdat het gebied als militair oefenterrein in gebruik werd genomen. Er ontstonden zandverstuivingen, en de nabijgelegen buurtschap Seters moest zelfs met een eikenhakhoutwal tegen het oprukkende zand worden beschermd. In 1899 kreeg Staatsbosbeheer het gebied in bezit. Het werd opnieuw beplant en de militairen vertrokken naar elders. Enkele heiderestantjes en loofbosjes liggen verspreid in het gebied. Daarnaast zijn er een aantal leemputten die ontstaan zijn door de activiteiten van de voormalige steenfabriek "De Vijf Eiken", die zich te Rijen bevond. In en nabij die leemputten vindt men een interessante vegetatie met onder meer geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster. Een prachtig gebied om te fietsen of te wandelen.

EVENEMENTEN

In Oosterhout wordt veel georganiseerd. Te veel om op te noemen. We noemen er een aantal.
Jaarlijks wordt in juni het Parkfeest georganiseerd. Een bonte mengeling van culturele, muzikale en theater optredens met ‘s middags talloze activiteiten speciaal voor de kinderen: kermis, poppenkast, springkussens en nog veel meer. De kermis en de Oosterhoutse mossel dag zijn in augustus. In Dorst (gemeente Oosterhout) vindt in juni de jaarmarkt plaats en in Den Hout (gemeente Oosterhout de steprace Rotterdam-Den Hout. Te veel om op te noemen. U kunt zich bij de plaatselijke VVV laten informeren.Belangrijke adressen en telefoonnummers

link naar top


Plattegrond

link naar top
plattegrondkopie


Wat is er te doen in Oosterhout

link naar top

Voor activiteiten in Oosterhout volg ook "Beleef het in Oosterhout" onder tabblad Links

Aanvraag lidmaatschap/ligplaats

link naar top

Geachte bezoeker van onze website

Allereerst hartelijk dank voor uw belangstelling in onze haven.

Hierbij treft u enige informatie voor het aanvragen van het lidmaatschap van onze vereniging.

Wilt u binnen onze vereniging in aanmerking komen voor een ligplaats, moet u eerst lid worden van onze vereniging. U kunt zich hiertoe aanmelden als aspirant-lid.

De watersportvereniging Sluis 1 bestaat uit ongeveer 345 leden en heeft een accommodatie voor 175 boten met een maximale lengte van 17,50 meter en een breedte tot 5 meter. Mocht u ook interesse hebben in een ligplaats dan dient U hierbij ook rekening te houden met een doorvaarhoogte van 4.10 meter i.v.m. een de brug over het toegangswater naar onze haven.

De haven met opstallen, hijsinstallatie voor boten tot een maximum gewicht van 15 ton, alle drijvende afmeerfaciliteiten, onderhoudsmaterieel en bijbehorende terreinen met afrastering, zijn eigendom van de vereniging.
De haven is volledig door zelfwerkzaamheid van de leden tot stand gekomen en wordt door de leden onderhouden.
Van leden die een ligplaats hebben of daarvoor in aanmerking wensen te komen, wordt dan ook verlangd, dat ze op jaarbasis een aantal uren meewerken aan het onderhouden van de haven, de z.g. verplichte werkuren.

Momenteel kent de vereniging een wachtlijst voor aspirant-leden die lid willen worden van onze watersportvereniging.

Door op de website van WSV Sluis I op de button “inschrijfformulier” te klikken kan men een aanvraag indienen om op de wachtlijst voor aspirant-leden geplaatst te worden.
Het is van belang dat u het inschrijfformulier volledig invult en voorziet van uw handtekening. Het formulier moet schriftelijk ingediend worden met handtekening (AVG wetgeving).

Het postadres van het secretariaat van de watersport vereniging Sluis 1 is:
Korenbocht 15, 4905 AS te Oosterhout.

Heeft het secretariaat uw inschrijfformulier ontvangen en komt u in aanmerking voor een aspirant-lidmaatschap, dan worden uw gegevens in onze administratie verwerkt en ontvangt u hiervan een bevestiging.
Als u op de aspirantledenlijst bent geplaatst dan is een betaling van contributiegelden (nog) niet van toepassing (dit gaat pas gelden bij daadwerkelijk lidmaatschap).

Wanneer u voor het lidmaatschap in aanmerking komt, wordt u door het bestuur telefonisch of schriftelijk benaderd en voor een kennismakingsgesprek uitgenodigd.

Pas vanaf het moment dat u lid bent van onze watersportvereniging wordt u met uw (te kopen) boot op de wachtlijst geplaatst voor een ligplaats. Toewijzing van een ligplaats vind, bij meerdere geschikte kandidaten, plaats op basis van datum van lidmaatschap.
In aansluiting op het hier bovenstaande is het ook van belang om, bij een eventuele aanmelding als aspirantlid, z.s.m. de maten van uw (te kopen) boot door te geven.

Voor de steigers 4 tot en met 5 hanteren wij de kratmaat hetgeen inhoudt dat we uitgaan van de uiterste lengte en breedte van het schip inclusief zwemplateau, trimplaat, stootrubbers, davits etc.

De haven ligt momenteel helemaal vol. Wachttermijnen kunnen (helaas) niet worden gegeven. Deze zijn o.a. afhankelijk van de doorstroming van leden, de huidige wachtlijst en het aantal opzeggingen binnen onze vereniging.

Voor overige informatie kunt u een e-mail verzenden naar het secretariaat van de W.S.V. Sluis I.

Het bestuur van Watersportvereniging Sluis I.

Ledenstop voor aanvragers ligplaats voor een boot t/m 7 meter lang.

17-05-2023